nov
06

2014

In 2016 beter onderzoek naar baarmoederhalskankerNieuws | Vijfendertig procent van de vrouwen gaat niet in op de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek van baarmoederhalskanker. Toch kan het nalaten van onderzoek nadelige gevolgen hebben. Om het voor vrouwen makkelijker te maken, wordt een thuistest ontwikkeld.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door hoog-risico humaan papillomavirus (HPV). ‘Veel vrouwen zullen in hun leven HPV een keer oplopen’. Dit virus wordt overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap. Hoewel het lichaam het HPV-virus meestal in één tot twee jaar opruimt, kan een blijvende infectie leiden tot baarmoederhalskanker”, aldus Aniek Boers, gynaecologe in opleiding, die in oktober promoveerde op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen.

HPV-virus. Image: cc Ed Uthman Testen
Door te testen op de aanwezigheid van zo’n hoogrisico HPV-virus kunnen meer gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen worden. Om erachter te komen welke vrouwen door het HPV-virus een verhoogde kans hebben op het krijgen van baarmoederhalskanker, werkt Aniek aan de zogeheten DNA-methylatietest. Een tweede aanvullende test.

Met deze DNA methylatie kan worden gekeken naar veranderingen in genen die kunnen bijdragen aan het ontstaan van baarmoederhalskanker. Deze aanvullende test is nodig, doordat veel vrouwen een voorbijgaande HPV infectie hebben en om te voorkomen dat onnodig veel vrouwen naar de gynaecoloog verwezen worden.

Bevolkingsonderzoek
Iedere vijf jaar krijgen vrouwen in Nederland in de leeftijdscategorie dertig en zestig jaar een oproep om bij de huisarts een uitstrijkje te laten maken. In het afgenomen materiaal wordt gezocht naar de aanwezigheid van afwijkende cellen die kunnen duiden op een voorstadium van baarmoederhalskanker (Pap test). Vijfendertig procent van de vrouwen gaat niet in op de uitnodiging voor het onderzoek. Terwijl baarmoederhalskanker, indien deze ziekte niet op tijd wordt ontdekt, dodelijk kan zijn.

In 2016 gaat dit baarmoederhalsonderzoek veranderen. Een besluit van de minister van volksgezondheid, waarbij de screening verandert van een Pap test naar in een HPV test. Er wordt druk gewerkt aan de implementatie ervan.

Thuistest
Bovendien wordt een test voor thuis ontwikkeld. “We denken dat thuisblijvers wél willen meedoen als ze zelf een uitstrijkje kunnen afnemen, en opsturen om op HPV onderzocht te worden”, aldus Boers. Een test die voorbij de angst en schaamte gaat, om te zorgen dat bij zoveel mogelijk vrouwen voortijdig baarmoederhalskanker kan worden opgespoord en behandeld.

Lees ook: