okt
18

2017

‘H&M verbrandt jaarlijks 12 ton nieuwe kleding’

Het druist zo in tegen alles waar we voor staan

Annet Feenstra, H&M-woordvoerder NederlandNieuws | De Zweedse modegigant H&M heeft de afgelopen jaren ongeveer 60 ton kleding verbrand, zo blijkt uit onderzoek van een Deens TV-programma. Het gaat om kleding die de kassa niet heeft gehaald. Het bedrijf zelf ontkent.


Het programma Operation X van het Deense TV2 onderzocht juni dit jaar wat de keten met onverkochte kleding doet. Inspecties wezen uit dat het afvalverwerkingsbedrijf KARA/NOVEREN in Denemarken sinds 2013 elk jaar 12 ton nieuwe kleding vernietigde voor de multinational. Dit publiceerde het Deense programma vandaag.

Journalisten van Operation X kregen daarbij kledingstukken in handen die werden afgeleverd bij het verwerkingsbedrijf. Het zou gaan om onder meer 30.000 cowboybroeken voor kinderen en donkerblauwe broeken voor vrouwen met de prijskaartjes er nog aan. In totaal ging het om 1.580 kilo.

Ook de Nederlandse modesector dumpt kleding. Jaarlijks houdt deze 21,5 miljoen kledingstukken over. Voor modewinkels betekent dit een omzetverlies van € 313,5 miljoen.

Lees het volledige artikel op AD.nl