jan
09

2020

Hoe houd ik die risicostof BPA bij mijn kind weg?ONDERZOEK | Ik maakte mij zorgen over de hormoonverstoorder Bisfenol A (BPA) in het eten van mijn zoontje. Is dat terecht? Ik ben op onderzoek uitgegaan voor het Algemeen Dagblad. Ik schreef een artikel voor de rubriek Hart & Ziel.

,,Je bent gewoon bang”, zegt mijn partner. ,,Ik ben niet bang”, schiet ik in de verdediging. Ik ga bij mezelf te rade. Tijdens mijn zwangerschap maakte ik me al zorgen over de blootstelling aan BPA. Het zou mijn foetus kunnen bereiken. De stof, gemaakt uit aceton en fenol, wordt gebruikt in make-up, verpakkingen, onbreekbare flessen en voorwerpen voor in de magnetron.

,,Blootstel­ling aan BPA is gerela­teerd aan vrijwel alle welvaarts­ziek­ten die we kennen.”

Hoogleraar Frederick vom Saal

Al voor en tijdens de zwangerschap blijken de effecten van Bisfenol A uiterst zorgwekkend. Zelfs bij lage blootstelling kunnen sperma- en eicellen beschadigen. Of kan de zwangerschap afbreken. De stof is niet alleen kankerverwekkend, het kan ook het immuunsysteem aantasten waardoor het risico toeneemt op astma, infecties en allergieën. Dat is nog maar een kleine greep uit de mogelijke effecten.

Lees het hele artikel op AD.nl.