nov
03

2014

Gecertificeerde koffie: eerlijk, eerlijker, eerlijkst

- http://fairtrade-hoorn.nl/wp/hoe-eerlijk-is-jouw-koffie/


De-Kust-72dpi NIEUWS | De verkoop van fair trade gecertificeerde producten, zoals koffie, thee en suiker is wereldwijd toegenomen, blijkt uit het nieuwe rapport van Fairtrade International. Lekker en goed voor de boeren! Schenk je mee?

Meer dan 1,4 miljoen boeren en arbeiders in 74 verschillende landen hebben hun inkomen zien stijgen, doordat de verkoop toenam in 2013-2014.

De verkoopcijfers stegen. Koffie met 8 procent, suiker met 22 procent en de bananen met 12 procent. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland groeide de Fairtrade markt het hardst. Duitse consumenten schaften 23 procent meer Fairtrade producten aan.

Minimumprijs
Fair trade betekent dat boerencoöperaties een minimumprijs krijgen voor hun product om in hun leefonderhoud te kunnen voorzien. Is de marktprijs hoger, dan krijgen de boeren de hogere marktprijs. Daarnaast krijgen de boeren een premie, waarmee de coöperatie economische, sociale en ecologische projecten kan opzetten voor de hele gemeenschap.

Eerlijkst
Fairtrade-Max-Havelaar-FairtradeVoorwaarde van een Fairtrade gecertificeerd product is wel, dat het product 100 procent Fairtrade is. Dit is niet bij alle certificeringen vanzelfsprekend. Koffie is wederom een mooi voorbeeld. In een UTZ gecertificeerde verpakking zit minstens 90 procent eerlijke koffie en in Rainforest Alliance gecertificeerde pakken slechts 30 procent. Weet dus welk product je koopt!

Bij een combinatie van ingrediënten, in bijvoorbeeld een pak koekjes of een lekker stukje chocolade voor bij de koffie blijkt het overigens wel iets lastiger. Toch is minstens 50 procent Fairtrade.

Biologisch
Overigens houden de drie certificeringen wel allemaal rekening met het milieu, alleen is de koffie niet per se biologisch. Enkel een EKO-logo op de verpakking, betekent dat de koffie gecontroleerd biologisch is en dus voldoet aan de eisen van biologische landbouwmethoden, waarbij bij het telen geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Tevens worden alleen natuurlijke methoden toegepast om de bodem vruchtbaar te houden.

Ketenverantwoording
Wil je bijdragen aan een fair chain, dan zijn de koffiebonen van Moyee een idee. Dit merk brandt koffie in het land van herkomst, in tegenstelling tot veel grote merken. Nog meer mensen in ontwikkelingslanden hebben daardoor werk.

Lees ook: