mei
28

2014

Zo blijf je ‘uit de crisis’ volgens trendwatcher Adjiedj BakasVERSLAG – Op de eerste dag van de Ondernemers 2-Daagse in Uitgeest voorspelde Trendwatcher Adjiedj Bakas eind maart 2013 hoe ondernemers uit de crisis konden komen of hier eigenlijk ver vandaan kunnen blijven. Een slimme ondernemer houdt de toekomst in eigen hand.


Geld
‘Co-creatie’, ‘co-makership’ en ‘co-financing’ zijn het nieuwe ondernemen, want banken zijn terughoudend. Voor kleine kredieten is lenen van een collega ondernemer om nieuwe plannen mogelijk te maken veel aantrekkelijker, zeker met de huidige inflatie.

Passport
Het internet wordt volwassen, waarbij de ‘gemaksconsument die weinig tijd heeft, alles online besteld. Naast online bestellen, ontstaat er super gepersonifieerde service, doordat data uit jouw mobiel makkelijk verbinding maakt met bijvoorbeeld ‘banksystemen’.

Innovatie
De toekomst is die van het ‘bio-kapitalisme’, waarbij steeds meer materialen uit de natuur komen. Een bio-based economy is onderweg, waarbij jouw mobiel uit micro-organismen bestaat. “En deze hele kleine diertjes voelen hier niets van. Zelfs Marianne Thieme zou hiermee kunnen leven”, grapt Bakas. Olie hebben we hierdoor niet meer nodig. We gaan naar een nieuwe grondstoffen economie.

GMO ontmoet organic
Nederland is een van het grootste food & agriculture producerende landen ter wereld door de grote hoeveelheid zoetwater. Op het moment wordt 50 procent van het geproduceerde voedsel op de Europese markt verspild en bederft in India 40 procent van het eten. Dit is not done. Eten krijgt een duurzame toekomst met export op grote schaal. Boerderijen worden fabrieken met varkens-, koeien- en kippenflats, want 24 miljard mensen moeten eten. Aan de andere kant keren het kruidenvrouwtje en de vergeten groenten terug, door de medicalisering van het eten. Waarschijnlijk blijft biologisch een niche in een door grote industriële spelers gedomineerde markt.

Werk
Er zullen 250.000 nieuwe banen bijkomen volgens het ministerie van economische zaken, hoewel er ook veel banen verdwijnen. Bovendien keert volgens Bakas de industrie terug uit China, maar hier moeten we ons nog wel op voorbereiden. Er is werk zat, zeker als je je bedenkt dat in 1900 90 procent van de huidige banen nog niet bestond. ‘Shift happens’, aldus Bakas, maar ambacht blijft altijd en groei is overal mogelijk, bijvoorbeeld in het buitenland. De ondernemer moet wel de moed hebben om zich te blijven ontwikkelen. ‘Soms moet je jezelf veranderen om jezelf te blijven’.

Lees ook: