mrt
06

2014

Voedingscentrum vergeet belang superfoodOPINIE | Voedingscentrum naprater

Image: cc Seth Anderson

Media lopen ermee weg. ‘Superfoods bestaan helemaal niet‘, aldus NOS. De Telegraaf neemt het letterlijk over, terwijl het allemaal begon met Trouw: ‘Vier voedingshypes en waarom die niet werken’. Het uitmelken door Voedingscentrum is begonnen, waarbij de essentie van superfood verloren gaat. 

Superfood oftewel powerfoods, zoals gojibessen, chiazaadjes en moerbeibessen, maar ook lijnzaad met veel omega-3, extra vierge kokosolie of pompoen- en zonnepitten.

Gevaar
Ik was benieuwd naar de opinie van Men’s Health Editor Jan Peter Jansen en ondervroeg hem via Twitter. “Superfood heeft zijn naam tegen. Er is veel meer gezond voedsel”, antwoordde Jansen. “Maar an sich dankt superfood zijn naam vanzelfsprekend aan de hoge concentratie waarden.” ‘Mensen slaan er in door’ en dit kan een gevaar zijn, want enige variatie kan ontbreken, waarbij Voedingscentrum een punt heeft.

Lees verder onder tweetfeed

https://twitter.com/JPJeditor/status/441642116641738752

Geneeskracht
Daarbij krijgen powerfood producten geregeld geneeskrachtige eigenschappen toebedeeld, zoals een verminderde kans op kanker of hart- en vaatziekten. Ondanks dat veel bewezen eigenschappen te vinden zijn, zoals bij extra vierge kokosolie, durft Jansen geen uitspraken te doen over eventuele bewezen werkingen van superfoods.

Powerpil
Voedingscentrum lijkt de hoge voedingswaarde daarentegen even te zijn vergeten. In plaats van de superfood te omarmen, wordt het afgedaan als hype, een marketingtool en bestempeld als duur. Prijzen die misschien in verhouding zijn door de hoge concentratie voedingstoffen.

Laten we eerlijk zijn. Het is toch beter vezelrijke producten te kopen als aanvulling en hierin te variëren, dan bijvoorbeeld een multivitaminepil te slikken?