nov
19

2012

Het Parool: duurzame winkels in opkomst desondanks modecrisisCharlie+Mary AmsterdamCharlie+Mary Amsterdam

De modebranche heeft het zwaar met een groot aantal faillissementen en sterk slinkende omzetten. Desondanks zijn duurzame winkels in opkomst.

Het aantal winkels in Amsterdam met duurzame mode in Amsterdam groeit. De rekken in deze winkels zijn gevuld met milieuvriendelijke kleding van merken die hun spullen laten maken voor eerlijke lonen, zonder dwang- en kinderarbeid. Voortrekker in deze ontwikkeling is Annouk Post, met haar duurzame winkels Yoi.

Post kreeg navolging. Meer winkels durfden het aan met duurzame mode te komen.

Denk aan Nukuhiva van Floortje Dessing en Sukha beide in de Haarlemmerstraat, Charlie+Mary, in de Gerard Doustraat in De Pijp en Eerlijk Waar in de Torensteeg. In de Reestraat kwam Annliz en in de Jan Evertsenstraat Things I like Things I Love.

Het aanbod van eerlijke modemerken is inmiddels zo groot, dat ook Modefabriek, de tweejaarlijkse modevakbeurs in de Amsterdamse RAI, een duurzaam segment heeft. Dat is niet zo gek, want twee miljoen consumenten streven een duurzame levensstijl na, volgens research- en consultancybureau Marketresponse.

Deze mensen vormen de voornaamste doelgroep van de duurzame ketens. Marieke Vinck, één van de oprichters van de winkel Charlie+Mary in de Pijp: “Dit zijn vaak de hoger opgeleiden tussen de 25-45 jaar. Deze groep is, sinds wij drie jaar geleden zijn begonnen, wel veranderd en uitgebreid met klanten die niet per se een duurzame levensstijl nastreven.” Lucel van den Hoeven, General Manager van de Modefabriek: “Het is de tand des tijds.”

“De kleding is niet meer alternatief, maar vernieuwend. Er zijn een aantal voorlopers geweest, die deze beweging in gang hebben gezet. Maar we zijn er nog niet, zolang we een ‘segment’ binnen de mode zijn.”

,,Het is de tand des tijds”

In vergelijking met reguliere modespeciaalzaken hebben de duurzame winkels een opvallend breed assortiment. Boven- en onderkleding, sieraden, schoenen, luxe verzorgingsproducten en snuisterijen. “Enerzijds is het ecologisch en fair trade en anderzijds verkopen zij handgemaakte producten,” zegt Paul Te Grotenhuis van de branche-organisatie CBW-Mitex, onder meer voor mode. “Hierdoor zijn de winkels podia voor kunstenaars en ontwerpers. Er straalt een hunkering naar authenticiteit vanaf.”
Die authenticiteit is ook af te lezen aan de openheid die de zaken geven over de productie van de kleding. Volgens CBW-Mitex is deze openheid een van

de belangrijkste voorwaarden voor winkels die in 2020 nog zullen bestaan. Consumenten verlangen duidelijkheid.

De transparantie gaat over sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Grote ketens houden hier ook rekening mee, zoals HEMA met Naturally Hema of C&A met de Bio Cotton collectie.

Toch verkopen deze ketens slechts een paar duurzame producten en lijkt verantwoorde mode een klein segment te blijven. Er is nog geen grote keten die veel winkeloppervlakte vrijmaakt voor duurzame mode. Dat is jammer, vindt Post: “Ik ben een voorstander van een Charlie+Mary in De Bijenkorf, of van verkopen en repareren van toffe, eerlijke merken in een warenhuis of in een winkel in de Leidse- of Kalverstraat. Dit is de manier om het groot winkelend publiek te prikkelen. We moeten ten slotte met elkaar voor de aarde zorgen.”

Dit artikel is gepubliceerd in Het Parool op 19 november 2012