okt
23

2012

Diana Vreeland sterke personificatie in ‘The eye has to travel’tumblr_ma4wchMAtH1r25yww

Recensie | Met een select publiek bekeek ik op zondag 21 oktober de voorvertoning van The Eye has to Travel in Cinema Oostereiland in Hoorn. Devine’.

Om de strekking, de geest en de sfeer van de documentaire over de typerende redacteur Diana Vreeland (1903-1989) in haar eigen woorden, met een heerlijk doorrookte stem, te betitelen. Vreeland was niet alleen het succes achter Harper’s Bazaar en Amerikaanse Vogue. Nee, ze is juist grondlegger voor het ‘format‘ van de modetijdschriften. Vreeland is een rolmodel.

Vreeland besefte, doordat ze in haar jeugd door haar moeder werd weggezet als lelijk eendje; wil je ergens komen, moet je opvallen. Oftewel: ‘The life you want, you make it yourself’ en zoals ze tegen haar kinderen zei: ‘Be the worst or the best, but don’t be in the middle’.

De documentairemaker leidt de kijker door de meegemaakte ‘stijlperiodes’ van Vreeland. De jaren 10, 20, 30, .. tot de jaren 70. Haar weergaloze inspiratie weerklinkt in iedere glossy op de plank bij de boekhandel en is terug te zien in de typerende stijl van haar interieur.

Ze bekroont haar werk door van Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute een succes te maken nadat bezoekers uitbleven. Het vergankelijke van de mode spiegelt ze hier aan het publiek.

,,Outstanding!”

De documentaire is niet alleen voor de modekenner een must see. De verfilming is voor elke liefhebber van maatschappij, kunst en cultuur een fraaie vertoning en beleving. Outstanding!