mei
26

2011

Biologisch, gezonde waar heeft betere regelgevingentomates-gmo

Opinie | Hoe heeft het zover kunnen komen, dat de mens zo ver van zijn natuur is af komen te staan? Een paar decennia terug was het normaal, dat je verse kaas en melk bij de boer haalde.

Nu is de boer een fabriek, wordt voeding aan de lopende band geproduceerd én koop je als je wilt alles kant- en-klaar. Je vertrouwt erop, dat wat je koopt goed is. Alleen steeds vaker haal je een aantal ongenode gasten in huis, zoals de ESBL-bacterie waardoor resistentie tegen antibiotica ontstaat, giffen en/of E-nummers met een ongekend aantal bijwerkingen..

Echte boter of smeervet
In deze consumptiemaatschappij doet de industrie alles om winst te maken. Er wordt groots uitgepakt met reclamecampagnes, maar de winstgerichtheid gaat ten koste van de kwaliteit van onze voeding. Een goed voorbeeld is roomboter. In de tweede wereldoorlog veranderde dit product in margarine; ook wel oorlogsboter genoemd. Het was veel goedkoper en beter smeerbaar, maar het bestond niet meer uit melk van de koe, maar varkens- en rundvet.

Wie neemt wie nu in de maling met deze grasboter, met al die vetten en toevoegingen?

“Campina Botergoud maakt als enige merk haar Grasboter volgens een speciaal recept. Roomboter is van nature een rijk product en bestaat uit meer dan 400 verschillende vetten.”

Industrie liegt
De consument wordt misleid, waar hij/zij bij staat. Dit bewezen zelfs twee jongens van dertien jaar, door onderzoek voor hun werkstuk. Zij kwamen erachter dat er schadelijke, onvermelde transvetten in onze voeding zitten. Radar besteedde er aandacht aan.

Transvetten zijn te vinden in diverse oliesoorten, die weer worden gebruikt voor sauzen, dressings, producten van commerciële banketbakkerijen, kant-en-klaarmaaltijden, margarines, knapperige dan wel voorgebakken (graan) -producten, snacks, zoutjes, koek, snoep, soepen, bepaalde toetjes et cetera. Deze producten vergroten het risico op hart- en vaatziekten en de kans op een depressie.

Helft vermindering voedingsstoffen
De industrie en commerciële bakkerijen verzwijgen niet alleen het gebruik van transvet. Foodwatch bewees al meerdere malen, dat een hoop producten, zoals onder andere Hero Fruitontbijt en Blue Band brood meer water bevatten en geeneens voldoen aan de genoemde voedingswaarde op de verpakking. Er is zelfs een richtlijn door de Europese Unie bijgesteld met de Codex Alimentarius, die aangeeft dat voeding de helft minder voedingsstoffen mag bevatten. Dit betekent, dat wij eerder de helft minder voedingsstoffen vinden in de industriële voeding, dan onze grootouders.

Wat zit er in uw etenHandboekje voor in de supermarkten. Auteur: Corinne Couget

Meeste E-nummers schadelijk
De meeste voeding uit de voedingsindustrie bevatten E-nummers; codes die zijn opgesteld door de Europese Unie. Deze nummers zijn de chemische toevoegingen, zoals kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers. Een aantal van die E-nummers kunnen schadelijk zijn; ze kunnen kankerverwekkend zijn, voor misselijkheid zorgen of bijvoorbeeld hyperactiviteit oproepen. De industrie probeert ons ook te misleiden, door de E-nummers uit te schrijven.
Er is een aardig boekje uitgegeven voor in de handtas:  ‘Wat zit er in uw eten’ van Bouillon uitgevers. Dat kan je helpen de goede van de kwade nummers te onderscheiden

In de Europese richtlijnen zijn genetisch gemodificeerde organismen ook toegestaan. Daarbij kunnen er gistextracten en aroma’s in je voeding zitten. Er is niet precies bekend waaruit aroma’s bestaan, maar het additief kan zowel een geur- en/of smaakstof zijn. Gistextract is goedgekeurd door de EU en is wettelijk geen smaakversterker. Het is en blijft wel een smaakmaker en het is soms ook te vinden in  biologische producten. In 2014 zul je een biologisch extract in de biologische producten vinden.

Gezonde waar voor je geld
De voeding alsmede voedingsstoffen goedgekeurd door de richtlijnen van de Europese Unie, zijn steeds minder betrouwbaar, want er zijn ook een hoog gehalte van pesticiden en ander landbouwgif toegestaan. Dit is af te lezen uit de Foodwatch gifmeter 2009 in het TV-programma Kassa. Foodwatch adviseerde biologische groente en fruit te eten, gezien strengere regels voor de biologische industrie worden gehandhaafd.

Diverse onderzoeken, waaronder enkele van de EU, wezen uit dat biologische groente en fruit onder andere meer vitaminen, aminozuren en anti-oxidanten bevatten. In verhouding is biologische voeding dus goedkoper. Je hebt tenslotte waar voor je geld.

Verminder kans op ESBL
Dat de (voedings)industrie niet geheel gezond is, blijkt ook door de uitbraak van de ESBL-bacterie. De bacterie is overdraagbaar via huidcontacten, dus goed je handen was is aan te raden. Arts-microbioloog Jan Kluytmans schatte in, dat één miljoen Nederlanders met deze bacterie besmet zouden zijn. In de Nederlandse ziekenhuizen zouden in 2007 ongeveer 100 mensen zijn overleden ten gevolge van resistentie.

E-coli
Een van de multiresistente bacteriën: E‑coli, veroorzaker buikvliesontsteking en blaasontsteking

De multi-resistente bacterie-groep ontstond doordat de intensieve veehouderijen al meer dan 30 jaar antibiotica gebruiken ter preventie van ziekte en als groeibevorderaar. Door het eten van besmet vlees of groente en fruit, kun je bij minder weerstand een urineweginfectie krijgen en resistent zijn tegen antibiotica die voor de behandeling nodig is.

Er is gelukkig bewezen door UMCU in samenwerking met Wakker Dier, dat biologische kip beduidend minder bacteriën bevat. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat in de biologische veehouderijen preventief gebruik en gebruik als groeibevorderaar verboden zijn.

Schone schijn
Stuk voor stuk zijn er producten op de markt, die op lange en korte termijn schade kunnen aanrichten in ons lichaam. Dus niet alleen voeding, ook verzorgingsproducten en make-up van goedkopere en luxe-merken, bevatten door de EU goedgekeurde stoffen. Stoffen, zoals benzylalcohol en diverse soorten parabenen, kunnen zondermeer schadelijk zijn. En zo ontdekte Greenpeace in 2005 al, dat ook in parfum allerlei chemicaliën zitten, die voor allerlei neveneffecten kunnen zorgen. Gelukkig zijn er al allerlei bijzonder, goede alternatieven op de beautymarkt!

Kies gewoon gezond
Terwijl in principe de gezondheid van de mens op nummer één zou moeten staan, is de industrie winstgericht. De mode-industrie ligt al onder vuur, maar de voedingsindustrie en eigenlijk ook de beauty-industrie moeten onder de loep. Alle stoffen die giftig zijn en/of voor neveneffecten zorgen, horen uitgebrand te worden. Op zijn minst zou er vermeld moeten worden, wat de eventueel schadelijke effecten/ bijwerkingen zijn.

'Verantwoord' snoepen!
En verantwoord snoepen kan ook. Zure beertjes van Organic Sweet Botanicals.

Het is tijd dat we eens voor onszelf opkomen. Je betaalt toch niet voor gifstoffen. Je betaalt toch voor voeding ter bevordering van een goede gezondheid? Zodra de industrie merkt, dat jouw voorkeuren naar gezondere, (biologisch) verantwoorde voeding uitgaat, zal zij zich hierop aanpassen. Jouw gezondheid, en een gezonde toekomst voor jouw kind en de nakomelingen staan voorop.

Dit artikel werd geschreven voor Duurzamelifestyle.nl